Indrukwekkend - 4 juni 2013

Vandaag hebben we officieel een rustdag....uh tenminste qua fietsen dan. We ontbijten lekker met croissants, chocomelk en voor de gezondheid nog een bakje yoghurt er achter aan....tja...ze hebben gezegd dat je moet stapelen......energie kweken voor de grote dag. Nou dat heb ik goed in mijn oren geknoopt.

De hemel is zowaar zo goed als blauw en de zon doet al enorm zijn best als we de auto pakken om richting de Alpe d'Huez te gaan. Het is druk onderweg, er wordt al volop gefietst en de Nederlandse auto's sjezen van links naar rechts en andersom.....kortom het gebied is tijdelijk overgenomen door de Nederlanders.

Bij de startplaats is een grote tent met Merchandise, een tent met kaarsjes en een stiltecentrum. De kaarsjes kan je beplakken met een sticker inclusief eigen tekst en neerzetten in een bak die bij een bocht hoort. De Alpe heeft 21 bochten en dus 21 bakken staan er. De kaarsen eren de overledenen.

De vrijwilligers gaan voor de start al deze kaarsen op de juiste bochten van de berg zetten.....wauw.....enorm, zoveel, wat indrukwekkend moet dit zijn. De 2e dag van de koers start al om 5 uur in de ochtend en dan al die kaarsjes aan...wij gaan dit helaas niet zien,  wij starten pas om 13.00 uur en je kan tussendoor niet op de berg komen. Auto's worden geweerd en wandelen is te intensief om zo even tussendoor te doen. 

Het stiltecentrum is een tent waar je een hartje kan maken met een boodschap....mensen die overleden zijn maar ook mensen eren die op een of andere manier met kanker te maken hebben. En zo lief........ik heb ook een hartje gekregen, geschreven door Ferry. 

Met een brok in de keel lopen we terug naar de auto en gaan de berg op.......help......wat begint hij stijl ....bbbbrrr.....kunnen wij dit wel??? holiemozes.....We zien mensen fietsen, wandelen en hardlopen...en iedereen heeft het zwaar. In elke bocht is men druk bezig met het ophangen van posters, spandoeken, men is bezig met het neerkalken van namen in grote letters op het asfalt. Iedereen is druk en dan te bedenken dat dit allemaal vrijwilligers zijn!!!

We rijden langzaam naar boven en komen na een lange rit (14 km) op de Alpe aan. Daar is het nog bijna drukker. Er wordt flink gebouwd, grote trucks met het Alpe d'Huzes logo staan naast elkaar, een heel medisch team staat klaar.....allemaal Nederlanders, allemaal vrijwilligers....enorm!!! Tussendoor wordt er live uitgezonden door de NCRV.....wat een happening en het is nog niet eens begonnen!

Het weer boven is voortreffelijk, zon en circa een kleine 20 graden....dit baart ons zorgen....zo warm en zoveel zon....en dan14 km klimmen....oooh oh oh...waar beginnen wij toch weer aan?!?!  Ik vind het spannend en zie er eerlijk gezegd wel een beetje tegenop. Ik krijg er bijna buikpijn van....

We rijden terug naar het hotel waar wij lekker de zon induiken, Ferry is wat energieker en leent een mountainbike en gaat de 8 km klim van gisteren nog een keer doen...pppfff....wat een bikkel. 

Nog even wat weetjes over de Alpe d'Huzes:

Startpunt: Le Bourg-d'Oisans
Hoogte: 744 meter boven zee
Lengte klim: 13,5 kilometer
Hoogtemeters: 1071 meter
Hoogte finish: 1815 meter

Het begon in het najaar van 2005 met een clubje van ruim dertig wielrenners dat elk jaar voor zichzelf een stevige fietstocht organiseerde. Het plan om in 2006 zes keer de beroemdste (Nederlandse) berg in de Franse Alpen te fietsen was geboren. De datum werd geprikt: 6-6-2006.
Net als voorgaande jaren werd er een goed doel aan de clubtocht gekoppeld en met het ziek worden van één van de fietsers was dat doel snel bepaald: het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF), dat geld bijeen brengt om één van de dodelijkste ziektes te bestrijden, namelijk kanker.

Juni 2007 300 deelnemers met 1 miljoen euro opbrengst.
Juni 2008 600 deelnemers, opbrengst ruim 3 miljoen
Juni 2009 1200 deelnemers, bijna 6 miljoen.

Juni 2010 2800 deelnemers, meer dan 10 miljoen.
Juni 2011 4661 deelnemers, meer dan 20 miljoen.
Juni 2012 ruim 8000 deelnemers, meer dan 32 miljoen!!!

De organisatie wordt groter, maar aan het idee verandert niets.
AD6 staat voor:

  • We fietsen voor een ander.
  • We fietsen voor geld.
  • Elke euro op de bankrekening van AD6 gaat naar KWF met rente!

    AD6 is de enige organisatie die non-cost werkt en meer geld overmaakt dan opgehaald is. Bestuur en organisatie bestaan uit vrijwilligers zonder vergoeding!

     
Vanwege het enorme succes heeft Alpe d'HuZes een eigen fonds ingesteld waaruit specifiek onderzoek wordt gefinancierd. Eerste speerpunt is een langjarig onderzoek, onder toezicht van KWF Kankerbestrijding, naar succesvolle revalidatie van kankerpatiënten. Dit vanuit de constatering dat er enorm veel kennis is van welke factoren het krijgen van kanker beïnvloeden en veel minder over welke factoren maken dat patiënten beter of minder goed met de ziekte kunnen leven.



2 opmerkingen:

  1. Sabine ik lees in stilte je blog nu een half jaar.We lopen namelijk samen op.Elke keer als ik niet kon uitleggen hoe ik me voelde las ik maar weer een stukje tekst op voor mijn partner.Want hoe jij het schreef..zo was het precies! Ongelofelijk hoe onze verhalen op elkaar lijken.Zelfs het gedoe met exen.Maargoed...dan nu deze geweldige prestatie.Ik vind het enorm dapper wat je gaat doen.Met een brok in mijn keel heb ik je laatste verslag gelezen.Mooi dat jouw rots, jouw geliefde met je mee doet.

    BeantwoordenVerwijderen