Kappertje - 19 april 2013

Doet u maar bijpunten en een kleurtje.....zeg ik tegen de kapster. Het is eindelijk zo ver; na een jaar wachten wordt het nu hoog tijd voor een knipbeurt. Ik vind het spannend, want mijn krullende lokken zijn goud waard....als ze er maar niet teveel af knipt!

Mijn haar is eind oktober begonnen met groeien, ongeveer 6 weken na de laatste AC kuur en tijdens de wekelijkse Taxol kuur.

Nu 7 maanden na de laatste AC kuur is mijn haar weer vol en heeft het dezelfde kleur als eerst, alleen wel een heel andere structuur......het kroest en piekt alle kanten op. Hele dotten gel en wax moeten het een en ander in het gareel houden:



De kapster knipt de puntjes bij en verwijderd een stukje kroes. Volgens haar echt chemohaar. Maar wat is chemohaar eigenlijk?


Haar bestaat uit keratine, een eiwit dat wordt geproduceerd door cellen in de follikels, de haarzakjes. Krullen ontstaan door de manier waarop de keratineketens met zwavelbruggen aan elkaar zijn gekoppeld, verduidelijkt hoogleraar dermatologie Martino Neumann (Erasmus MC). De kapper die een permanent aanbrengt, verandert eerst de moleculaire structuur van het haar door met een chemisch middel een deel van die zwavelbruggen te verbreken. Daarna worden de haren gekruld, waarna met een andere substantie de bruggen op de gewenste plekken worden hersteld.

Iets vergelijkbaars vindt plaats na een chemokuur, zegt Neumann. Maar dan niet, zoals bij de kapper, op kunstmatige wijze maar als gevolg van een lichamelijke reactie op het vergif dat de cellen binnendringt.

Wetenschappers ontdekten bij muizen dat het medicijn in de chemokuur het netwerk van bloedvaatjes rondom de haarzakjes (follikels) aantast. Bij het onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Investigative Dermatology, werd ook in de follikels het medicijn teruggevonden.

De haren vallen uit doordat een deel van de haarwortels wordt vernietigd. Omdat de stamcellen geen schade ondervinden, kan het haar later weer aangroeien. Maar de haarfollikels lopen door de chemo een flinke klap op, zegt Neumann. Chemotherapie richt zich immers op snel delende cellen en daartoe behoren, naast tumorcellen, ook de follikelcellen. De follikels herstellen zich weer, maar zijn daarna niet meer helemaal de oude.

Als gevolg daarvan worden na een chemokuur de zwavelbruggen op een andere manier gevormd. Neumann: 'Daardoor wordt de spanning in het haar anders en kunnen krullen ontstaan.'

Pigmentcellen hebben een grotere resistentie tegen het chemogif, wat maakt dat haren meestal in de vertrouwde kleur terugkeren, een paar extreme gevallen daargelaten. Zo maakt de medische literatuur melding van een zwarte man bij wie na chemotherapie rood haar begon te groeien. Ook zijn er patiënten met leukemie beschreven, die door de chemo hun grijze haren kwijtraakten en hun oude haarkleur terugkregen.

Door de chemo zijn bij hen waarschijnlijk de cellen aangetast, die melanine produceren: het pigment dat haren hun kleur geeft.
Daardoor is de aanmaak van dat pigment veranderd.

Vervolgens verft de kapster het in een koperbruine kleur, een blonde kuif zoals door mij geopperd ziet zij nu nog niet zitten. Mijn haar is nog te kort om er echt een model in te krijgen....maar met behulp van de föhn en speciale wax ontstaat er toch een soort van kuif:

1 opmerking:

  1. Hoi hoi,

    GEWELDIG!!!! Wat een prachtkoppie, uniek.
    Het staat je super, dat wilde ik je even zeggen.
    Groetjes,
    Laura

    BeantwoordenVerwijderen